1. header-image

Povestea reala din spatele deschiderii plicurilor de la Eurovision si “faimoasa” Anexa 3

   Publicat pe  28 februarie 2012 de in categoria - Eurovision 2012

© TVR

Dupa cele 8 ore petrecute pe LIVE-ul de la deschiderea plicurilor pentru Eurovision, va invitam sa cititi si un rezumat din spatele acestui maraton!

Ieri, 27 februarie, TVR-ul a oferit pentru prima oara de cand se ocupa de Selectia Nationala Eurovision o transmisie LIVE, integrala, de la deschiderea plicurilor pentru aceasta competitie. Tot procesul a durat 8 ore, moment in care Virtual-Team a fost SINGURUL site in permanenta alaturi de voi si v-a oferit in EXCLUSIVITATE actualizari cu artistii admisi/respinsi.

Materialul a bifat in tot acest timp aproape 2.000 de vizualizari si a fost accesat de persoane din 17 tari diferite, cu exceptia tarii noastre. S-au primit 45 de share-uri pe Facebook si aprecieri (like-uri) incat sa nu apucam sa le adunam. In ciuda unelor probleme ce au ingreunat accesarea site-ului din cauza traficului mare, e bine sa stiti ca am avut-o langa noi si pe colega noastra Alexandra, alaturi de care am facut pe cat posibil sa nu pierdem nicio informatie ce putea sa va intereseze.

S-a dovedit ca am avut dreptate si in cazul dezvaluirilor facute zilele trecute, acelea ce se refereau la T&L si That’s Right feat Mellina. Pe langa asta, a fost placut sa constatam ca 109 cantece au fost inscrise la Selectia din acest an, pe langa cele 77 inscrise anul trecut.

Problemele, neatentia si faimoasa Anexa 3. Ce ar trebui sa retinem?

© TVR

Facand un rezumat, lucrul esential ce ar trebui retinut in urma celor intamplate ieri e referitor la felul analizei. La deschiderea plicurilor, TVR-ul, prin prezenta unui notar si a altor cateva persoane, nu a verificat decat documentatiile ce insoteau cantecele si nu a facut o selectie propriu-zisa a felului cum ele suna. Niciun artist nu a fost respins pentru ca piesa lui suna intr-un anumit fel, ci doar pentru simplul fapt ca unele documente au lipsit din portofoliul obligatoriu cerut la inscriere!

In faza aceasta, artistilor, compozitorilor sau persoanelor care au facut inscrierea, le reveneau dreptul de a trata cu atentie regulamentul precizat si de a nu omite unul sau mai multe documente specificate acolo. Ca sa intelegeti si mai bine cat de grava a fost neatentia, va spunem inca o data ca au existat artisti ce au ajuns sa fie descalificati pentru simplul fapt ca nu au semnat o cesiune. Practic, aici a fost vorba de “faimoasa Anexa 3”, care prevedea ca o persoana in calitate de autor/interpret, este obligata sa semneze un acord prin care sa ateste faptul ca este unicul titular al drepturilor de autor/ conexe asupra piesei muzicale /sau pentru interpretarea piesei muzicale respective. Marea parte a celor 46 de piese descalificate a suferit din cauza Anexei 3!

Situatie fara precedent…

Nu neaparat numarul pieselor inscrise a fost punctul central de atentie, ci numarul celor respinse. O zi ce se anunta fara niciun stres pentru cei care isi incercau sansa la Eurovision s-a transformat intr-una cu mari emotii. In istoria Selectiei Nationale, niciodata nu s-a mai intamplat ca aproape tot atatea cantece declarate admise, “sa concureze” cot la cot cu tot atatea cantece descalificate!

A fost pentru prima oara cand s-a facut si o derogare serioasa de la regulament, in sensul ca organizatorii au decis sa ofere o noua sansa celor mai putini atenti. Astfel, toti cei care aveau probleme in legatura cu documentele atasate, au fost informatii si invitati in acelasi timp sa revina cu celelalte completari, pentru ca piesa lor sa poata participa in faza urmatoare de selectie, ce o sa aiba loc astazi, tot incepand cu ora 10:00.

Se vor alege intre 12 si 17 piese!

Si selectia din acest an aduce direct finala. In anii trecuti, mai exact pana in 2009, concurentii erau nevoiti sa treaca mai intai de semifinale ca sa ajunga in finala. Dintre cele 63 acceptate in mod sigur, plus cele 46 care au posibilitatea sa-si rezolve problemele, deci sa ajunga in faza auditiei, maxim 17 vor fi alese de catre un juriu pentru marea finala. De abia de atunci pot incepe povestile ca artistul “X” sau “Y” merita sa ajunga in finala, iar juriul, culmea, s-a opus 🙂

Totusi, cine concureaza?

Desi la inceput au existat dubii privind participarea Romaniei la Eurovision, situatia s-a clarificat in cele din urma, iar tara noastra va fi prezenta si la editia din acest an a concursului. Organizatorii au modificat regulamentul, altfel spus – au acceptat in concurs si piese aparute dupa data de 1 septembrie. Desi un lucru nou, teoretic numai in avantajul artistilor, interesul s-a dovedit a fi unul scazut. Artisti si trupe cu piese devenite deja hit, ce puteau fi inscrise la Eurovision, au parut prea putini interesati de competitie.

Numai Tasha, Mandinga si Vicky Red isi incearca sansa cu melodii stiute de noi de ceva timp (si care au avut deja succes). Tasha a inscris piesa “Say my name” (jos), ce inca se mai bucura de un mare succes pe radio, insa a fost respinsa datorita Anexei 3. In urma corecturilor, probabil o vom revedea in fata auditiei, insa nu se stie daca si in finala.

Mandinga a tinut toate paginile dupa ce a dezvaluit ca a inscris piesa “Zaleilah” (jos). Piesa a fost acceptata, iar formatia a fost nevoita chiar sa renunte la un membru din trupa, pentru a intruni si conditia de participare ce sublinia faptul ca numai sase persoane au dreptul de a participa pe scena.

Vicky Red poate nu este un nume atat de sonor pentru unii, insa piesa pe care a inscris-o si care a fost acceptata, “If you ever feel” (jos), se aude in online de la jumatatea lunii noiembrie, 2011. Multi s-au declarat incantati de faptul ca a inscris-o la Eurovision si il crediteaza deja cu sanse reale de a reprezenta Romania in Azerbaijan!

Pe langa acestia, mai sunt acceptati in cursa pentru reprezentarea Romaniei la Eurovisionul de anul acesta si alte nume sonore cu care ne-am obisnuit in ultimul timp. Aici vorbim de artisti precum Lora, Simona Nae, Popas Band, Amadeus, Lucian Viziru, Leticia, Robert Patai (Vocea Romaniei), Sebastian Muntean (Vocea Romaniei), Bianca Purcarea (X Factor) si, surpriza… Liviu Guta. Pe langa acestia, daca isi vor rezolva probleme privind documentele atasate, mai vedem si nume ca Blaxy Girls, Catalin Josan, Doru Isaroiu (Parlament), Aurelian Temisan si T&L (X Factor).

Anuntarea oficiala a finalistilor se va face pe data de 5 martie, moment in care TVR-ul va posta in acelasi timp si piesele spre ascultare. La Eurovision, sa recunoastem ca surprizele pot aparea oricand, chiar si de la artisti ce in prima faza nu sunt luati in serios. Ramane sa vedem cum sta treaba!

Pana atunci, asteptam parerile voastre despre acest material, dar si despre cine ati vrea sa ne reprezinte in finala europeana de la Baku!